Osmanlı Macunu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
19 Temmuz 2024

Osmanlı Macunu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Osmanlı Macunu (Mesir Macunu)

Geleneksel Türk kültürünün eşsiz şifa kaynaklarından biri olan Osmanlı Macunu, halkın yararlanması için mesire alanlarında dağıtıldığı için "Mesir Macunu" adını almıştır. Macun kelimesi köken itibariyle Arapça "acn" kelimesinin Türkçeye uyarlanmış halidir ve Türkçede yoğurmak, kıvama getirmek olarak karşılık bulur. İnsan sağlığı konusunda eski tıp ilaçları çeşitli karışımlar ve macunlardan oluşurdu. Uzak Asya, Mısır ve Mezopotamya'da tıbbi ecza malzemesi olarak kullanıldığına dair tarihi bilgiler bulunmaktadır. Bu macunlar, her hastalığa göre değişen oranlarda farklı karışımlardı. Anadolu coğrafyasında hastalıklara karşı koyacak en iyi macunları Osmanlılar tebaasının çoğunluğunu oluşturan Türk eczacılar yapardı. Kırk çeşit baharattan meydana gelen bu macun, her yıl Manisa'da düzenlenen mesire şenliklerinde 15 Nisan'da halka bedava dağıtılır. Macun yapımı Türklerde ayrı bir esnaf birimi idi. Evliya Çelebi'nin aktardığına göre 1650'li yıllarda İstanbul'da 300 macun dükkânı bulunmaktaydı.

Osmanlı Macunu Nasıl Yapılır?

Kanuni Sultan Süleyman Han, annesi Ayşe Hafsa Sultan hastalanınca zamanın hekimlerinden Merkez Efendi’ye annesini iyileştirecek bir ilaç yapmasını ister. Esasen Yavuz Sultan Süleyman Han'ın eşini de iyileştiren macunu, Merkez Efendi de kırk bir çeşit şifalı baharatı karıştırarak tekrar elde eder. Ayşe Hafsa Sultan bu macunu kullanarak iyileşir. Bu durumdan çok hoşlanan Kanuni Sultan Süleyman, halkın bu macundan istifade etmesi gerektiğini düşünür ve macunun dağıtımı için bahar aylarında şenlik düzenlenmesini emreder. Daha sonra bugünkü gibi her yıl aynı günde, şenlikler nevruz kutlamaları ile başlar. Yüzyıllardır zengin kültürümüzün bir eseri olarak günümüze gelen Mesir Macunu şenlikleri, geleneksel kıyafetlerle 15 Nisan'da Manisa Sultan Camii minare ve kubbelerinden halka saçılarak dağıtılır. Dağıtımdan daha fazla istifade etmek için kullanılan ters şemsiyeler, ilginç macun kapma taktiği olmuştur.

Osmanlı Macununun İçindekiler

Osmanlı Macunu, aşağıdaki malzemelerin su ilave edilerek karıştırılmasıyla macun kıvamına getirilir:

  • Dar-ı fülfül
  • Çöpcün
  • Çörekotu
  • Hardal tohumu
  • Havlıcan
  • Kokona
  • Beş base
  • Hindistan çiçeği
  • Kakule
  • Kalbarda
  • Karanfil
  • Kebabiye
  • Karabiber
  • Anason
  • Kimyon
  • Kişniş
  • Limon tuzu
  • İksir
  • Ma-i leziz
  • Çivit
  • Meyan balı
  • Portakal kabuğu
  • Revan kökü
  • Safran
  • Sakız
  • Sarı halile
  • Sinameki
  • Şamlı
  • Şaşlı
  • Resene
  • Tarçın
  • Tarçın çiçeği
  • Kırım tartar
  • Teke mersini
  • Tiryak
  • Ud-ül kahar
  • Vanilya
  • Yeni bahar
  • Zencefil
  • Zerde çöp
  • Zulumba
  • Hıyarşenbe

Osmanlı Macununun Faydaları Nelerdir?

Osmanlı Macunu, birçok sağlık sorununa karşı faydalıdır:

  • Kabakulak ve pnömoni tedavisinde kullanılır
  • İştah açıcıdır
  • Mideyi yatıştırır
  • Öksürük kesici ve ağız kokusunu giderici özelliği vardır
  • Gaz söktürücü olarak kullanılır
  • Müshil olarak kullanılır
  • Bedeni ısıtır
  • Bedene güç verir
  • İdrar artırıcı olarak kullanılır
  • Mide ağrılarını dindirir
  • Solunum ve idrar yolları antiseptiği olarak kullanılır
  • Hormonları harekete geçirerek düzensiz çalışan organları kontrol eder
  • Yorgunluğu giderir
  • Sindirimi kolaylaştırır
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir
  • Çocuk sahibi olamayanların vazgeçilmez macunudur

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni