Aşı Macunu Tarifi ve Malzemeleri
27 Haziran 2024

Aşı Macunu Tarifi ve Malzemeleri

Aşı Macunu

Aşı macunu, aşı veya budama bölgelerinin dış etkenlerden korunmasını ve su kaybını önlemektedir. Aşılar doğru bir şekilde yapılmalı ve mevsimle ilgili olmamalıdır. Genellikle aşılar ilkbahar aylarında yapılmaktadır, fakat bu şart değildir.

Sıcak Olarak Hazırlanan Aşı Macunu

  • Zift 500 gram
  • Balmumu 500 gram
  • İçyağı (eritilmiş ve süzülmüş) 300 gram
  • İnce odun külü (elenmiş) 125 gram
  • Balık tutkalı 42 gram

Nasıl Yapılır?

Zift ile balmumu ufak parçalara ayrılıp bir kap içerisinde ve alevsiz ateş üzerinde ısıtılarak eritilir. Diğer bir kapta içyağı tekrar ateş üstünde eritilir ve ardından eritilmiş zift ile balmumu içine katılır. Malzemelerin üst kısmına ince olarak elenmiş odun külleri dökülüp iyice karıştırılarak ısıtılmaya devam edilir ve kaplara dökülür. Macun soğuyunca katılaşır. Kullanılacağı zaman yumuşaması için ısıtılması gerekir, fakat macunun çok fazla sıcak kullanılmaması gerekir; sıcak olmamasına dikkat edilmelidir.

Soğuk Olarak Hazırlanan Aşı Macunu

  • Ham reçine (çam sakızı) 2 kg
  • Bezir yağı 20 gram
  • Balmumu 100 gram
  • Mavi ispirto 300 gram

Nasıl Yapılır?

Çam sakızı ateşte eritilir, daha sonra içine bezir yağı ve balmumu eklenir. İyice karıştırılıp eritildikten sonra ateşten indirilerek soğuması için bir kenara alınır. Ardından hafif ve yavaş bir şekilde ispirto ilave edilerek karıştırılır.

Aşı Zamanı ve Uygulama

Dallardaki tomurcuk noktaları veya filiz gözleri olarak adlandırılan küçük şişliklere aşı yapılmalıdır. Şişmenin arttığı zaman, gözler patlamadan önce aşı yapılmalıdır.

Aşı macunu neden çoğunlukla ilkbahar ayında yapılmalıdır?

Bitkilerin köklerinde ve gövdelerinde enerji depolandığı dönem genellikle sonbahar bitiminde uyku halinden çıkmış bitkiler için geçerlidir. Bu nedenle aşı zamanı ilkbahar ayı başından temmuz ortasına kadar olan süredir. Kış mevsiminin erken bastırdığı bölgelerde en geç haziran sonuna kadar aşı macununun uygulanması gerekmektedir. Çünkü aşılanan kısımlar şiddetli geçen soğuklara dayanamaz ve yaz sonuna kadar kuvvetlenmesi gerekir.

Aşılama Nedir?

Aşılama, iki bitki parçasını bir bitkiymiş gibi kaynaştırarak ve büyümelerine aynı şekilde devam etmelerini sağlamak amacıyla birleştirme tekniğidir. Aşılama, bitkilerde yapılan tohumsuz bir üretme şeklidir. Çoğaltılması istenen çeşitten, bir gözün veya aşı kalemi adı verilen bir dal parçasının anaç denen diğer bitki üst kısmına yerleştirilip tutturulmasıdır.

Meyve Çeşitlerinin Aşılama ile Çoğaltılması

Meyve çeşitleri, tipik olarak, tohum ile üretildiklerinde tür karakterini kaybederek yabanileşmeye yönelmektedirler. Üretilmesi istenilen hastalıklara dayanıklı meyve çeşitlerini aşılama yöntemi ile çoğaltmak olanağını sağlamaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Termal Macun Kullanımı

Termal Macun Kullanımı

Haber Bülteni